Майнкрафт в часовете по предприемачество

25 февруари 2022
Майнкрафт в часовете по предприемачество

Проведохме предколеден урок по предприемачество с ученици от 8 клас от СУЕО „Ал. С. Пушкин“ – гр. Варна на 22 декември 2021 г. Това беше пилотното ни тестване на подхода ни, че ученето може да е забавно, ангажиращо и с дългосрочен ефект, ако се използват игри и игрови ситуации. Майнкрафт е една от най-популярните игри сред учениците и със сигурност е играта, която има най-широки функционалности за учене по различни предмети. Майнкрафт е част от инвестициите и стратегията на Майкрософт за дигитализация на образованието. Образователната версия на Майнкрафт е достъпна за всички ученици и учители в България с техните @edu.mon.bg акаунти.

 

Учениците на г-жа Ралица Новоселска от Варна имаха за задача да измислят колкото е възможно повече бизнес идеи, свързани с Майнкрафт. Те трябваше да приложат наученото от Тема 5 „Творчески методи и техники за идентифициране на възможности и създаване на бизнес идеи“ от учебника по „Предприемачество“ на проф. Цветан Давидков, по който учат във варненското училище. По време на часа те представиха и обсъдиха идеите си с екипа на „Интеркатив стъдинг“. И те, и ние учим „Електронна търговия“.

 

Напият управител - Дарина Иванова разказа за етапите, през които преминахме, за да създадам работещ „прототип“ на фирма, какстигнахме до идеите за продуктите какво ни предстоеше. Деян Ялъмов демонстрира функционалностите на героите-гидове, с които може да се води диалог и са субект на елементарно програмиране. Героите-гидове са потребителски по-удобни и красиви блокове с команди, които са ни познати от класическия Майнкрафт. 

 

Нашата предподавателка, с която работим в часовете по учебно-тренировъчната фирма - г-жа Десислава Бенина, сподели с г-жа Новоселска как може учениците и учителите от СУЕО „Ал. С. Пушкин“ да се подготвят, за да използват работа с учебно-тренировъчни фирми в бъдеще. Обещали сме, че ще помагаме не само по принцип, но и конкретно с подготовката на електронен магазин и дигиталния маркетинг. Руското училище беше доволно, сподели опита си в социалните мрежи, а това помогна на teacher.bg да публикува информация за нас, а по-късно и за новото ни приложение за Шапките на Де Боно. 

 

При желание от други учители да използват този или други уроци на „Интерактив стъдинг“ може да ни пишете на help@interactivestudying.eu или директно в социалните мрежи: Фейсбук и Инстаграм. Имаме готовност да предложим съдействие в преподаването и на други предмети като химия, история, география, математика и т.н. 

Геймификацията е световен тренд - случва се и в образованието, и в бизнеса. Ние вече опитахме силите си в образованието. Ще успеем ли в бизнеса?

прочети още

Откакто се помня, живея в свят на бижутa… Познавам ги, избирам ги, измислям ги, правя ги… Съвсем естествено използвах ювелирните си умения за да създам мърчандайзинг продукт за нашата фирма...

прочети още